Irmengard Galtesdotter

Description:
Bio:

Irmengard är Hirdman Galte enda överlevande barn. Irmengards mor Frejdis dog när Irmengard var liten och hon lämnades då att att springa runt på Jarlsgården vind för våg. Fjorde Hergardsson jarlens son och de andra pojkarna i samma ålder var hennes lekkamrater. Med sin far och de andra i hirden som förebild övade hon flitigt och blev mycket duktig på att bruka svärd och sköld. Galte såg gärna mellan fingrarna på sin dotters olater och skröt ofta med att “om hans dotter kunde klå alla unga män på gården och dom flesta äldre med, tänk då vad hans son hade kunnat göra”. Något tal om att gå med i hirden var det dock inte tal om. När Irmengard fyllde sjutton giftes hon raskt bort till den äldre och respekterade kämpen Rolf Esbjörnson och blev satt att sköta hans gård och gamla mor.

Rolf blev dock rätt så besviken på sin unga hustru som hade allför bristfälliga kunskaper i att vara husfru men vad värre var, när fyra år hade nått sitt slut hade hon ännu inte skänkt honom några barn. Elaka tungor i trakten viskade om att det var allt svärdssvingande som have gjort henne till hälften man och därmed ofruktsam. Rolf spenderade mer och mer tid med ärenden för Jarlen i gränstrakterna och har inte synts till på oroande länge.

En sen kväll kom en skara ogärningsmän förbi gården, de ville bli insläppta och få mat dryck och annat. Då Irmengard vägrade släppa in dom stack dom gårdshuset i brand. I desperation tog hon sin mans anförvants svärd och gick ut för att gå dom till mötes. Hon dräpte ett imponerande antal och tillsammans med några tjänstehjon lyckades hon skrämma resten på flykten. Vid det laget var gården övertänd och de kunda bara se på när det brann ner. Irmengards svärmor Gunlög var allför skröplig och dog av röken och den omilda behandlingen.

Irmengard begav sig till jarlsgården med sitt lilla följe av gårdsfolk för att be om hjälp och de medel hon behöver för att finna sin försvunne man och utkräva hämd.

Tillsammans med Fjorde, den gamle trotjänaren Sven och en skara äventyrare vid namn Starkard,Kriss och Odd begav de sig till grannlänet för att hjälpa till att besegra ett monster.
De fann mer av det slaget än de hade kunnat ana och dessutom en ondsint korrupt artefakt från bortom stjärnorna. Men mer av intresse för Irmengard fann de även hennes nu mycket döde man.
När hon nu plötsligt stod utan make, hem och syfte besvor hon Fjorde att få träda i hans tjänst som en del i hans hird. Något som alltid varit hennes högsta önskan.

Irmengard är en högrest kvinna med breda axlar och smala höfter, hon bär sitt rågblonda hår i en lång tjock fläta. Hon har gråblå ögon och ett bitter drag över sin breda mun. Fastän hon kan verka sur och avog har hon inte långt till skrattet när hon väl slappnar av. Hennes närmaste kallar henne Irma eller Irmelin.

Irmengard sittande sepia

Irmengard Galtesdotter

Nordmark NerdyFrida